Naturbaserade insatser

 

Vistelse på Grön Hälsa /Arena gård

Naturunderstödd arbetsrehabilitering på landsbygd (NUR)

Vi inom pilotstudien är ( Of Nature, Ålidhem HC, forskare, strateger inom region Västerbotten) är nu i full gång med Vistelse på Grön Hälsa Gård.
(NUR) Vi har avslutat första gruppen och är i gång med grupp B och C.
Som under tolv veckor kommer till gården två dagar per vecka mellan kl  9- 12. 

NUR-A
Et härligt gäng individer. Jag är så tacksam och ödmjuk över att ha fått förvalta deras förtroende, tillit. Att föra deras rehabilitering vidare och arbeta med det arbetssätt jag tror på. Ett arbetssätt som också vetenskapen bekräftar som hälsofrämjande.

Natur, djur parallellt med samtal, meningsfulla aktiviteter, gemenskap i en ombonad och lugn miljö.

Fysisk aktivitet blir av!  Utan att ens individen har reflekterat över alla steg som har traskat under naturvandringen eller gåendes på gården. Helt förutsättningslöst och utan prestation.

Alla i NUR-A gruppen var rörande överens om att en friskfaktorerna bla var att vara inkluderad och träffa, vistas med andra människor i liknande situation. 

 Måste avslutningsvis säga att det känns både hedersamt, spännande och intressant att följa och att vara först ut i Norrland med att bedriva NUR enligt Alnarp modellen.

Alnarp modellen innebär att de gröna insatserna är evidensbaserade och som ett komplement till den medicinska vården. vilket innebär att vi arbetar teambaserat grön och vit vård
Vi applicerar arbetsrehabilitering under vistelsen. Samverkan sker med externa parter och en fortsättning är planerad vid avslut NUR

 Ta hand om er därute smile

Vid intresse eller om ni vill veta mer?
kontakta mig eller; Olivia Rahm, kurator Ålidhems hälsocentral
e-post: olivia.rahm@regionvasterbotten.se

 

Vid intresse eller om ni vill veta mer?
kontakta mig eller; Olivia Rahm, kurator Ålidhems hälsocentral
e-post: olivia.rahm@regionvasterbotten.se

 

Vistelse rehabilitering och terapi i rofylld landsbygdsmiljö med djur och natur. Förbättrar hälsan och leder lättare till återgång i arbete eller annan sysselsättning.
För personer med utmattningsyndrom, stress och psykisk ohälsa!

 

Naturbaserad rehabilitering handlar om en terapeutisk behandling för en särskild klientgrupp, där miljön för terapin är speciellt utvald eller utformad för terapin. Miljöernas egenskaper ska förbättra hälsan genom ett samspel mellan natur- och trädgårdsmiljön, de terapeutiska aktiviteterna, det terapeutiska teamet och deltagarna i terapin.

Syfte med behandlingsformen är förbättrad hälsa och återgång till arbete eller annan sysselsättning för personer som är sjukskrivna för utmattning syndrom, stress och psykisk ohälsa!

 

Vi erbjuder en härlig norrländsk landsbygdsmiljö med naturen, skogen och rymliga utrymmen med gott om plats för alla och ändå i närhet till centrala Umeå
Jag som driver gården sätter professionaliteten främst. Vi är personliga – utan att vara privata – och för oss är ett ödmjukt
bemötande och vikten av att vara lyhörda och alltid möta deltagaren där den befinner sig och utifrån dennes behov.
Naturunderstödd arbetsrehabilitering på NUAR gård kan förbättra hälsan och vara en hjälp för den som är sjukskriven på vägen mot återgång i arbete, annan aktivitet eller studier. Rehabiliteringen vänder sig till personer med utmattning syndrom, mild till måttlig psykisk ohälsa och tendens till social isolering och passivisering. Vistelsen på gården är ett komplement till den medicinska vården.
Här kan du vila, få den återhämtning du behöver, arbeta med djur, natur och säsongsbetonade sysslor.
Du som deltar kommer att vistas i en grön välgörande miljö och du ges möjlighet att delta i gårdens dagliga säsongsbetonade arbete, om du väljer att göra det?
Ex. på säsongsbetonade sysslor: odla, trädgård, sköta om djuren, café, loppis, återbruk.
Vi kanske gemensamt anordnar en trevlig aktivitet evenemang på gården?
Vilket i sig pga planering, arbetsuppgifter s förberedelser och iordningställande ger dig verktyg (med stöd från mig) att träna på att strukturera, planera, dela upp arbetsuppgifter och att planera in återhämtningspauser, fika och lunch under arbetsdagen. vilket också ger möjlighet att på ett konkret och mer reallt vis bedöma vilken aktivitetsnivå / arbetsförmåga du har, vilket i sig är en fördel vid utvärderingar i den fortsatta kontakten och den planering som det team inom den medicinska vården, försäkringskassan, arbetsförmedlingen ansvarar över inför nästa steg i processen ex planera arbetsträning eller annan aktivitet.
Exempel på återhämtande aktiviteter som sker på NUAR gården kan vara:
– lugn medveten närvaro vandring i naturen, ( under guidning från mig i min roll som friskvårdsguide eller mindfulness yoga i grupp eller enskilt ( du väljer)
Under dagen kan söka sig till en enskild återhämtande plats i de olika naturrummen som finns på gården och i dess närhet ”utsikt” ”gläntan” m.m.
Eller varför inte, lägga sig i hängmattan och vila, somna en stund.
Fysisk aktivitet:
Vi vet ju genom flertalet forskningstudier att när man mår dåligt har fysisk aktivitet en viktig roll för ett bättre mående och en förbättrad hälsa. Här på gården sker fysisk aktivitet helt naturligt, utan att du ens reflekterar över det så har ex antal steg tagits far sker på ett kravlöst och naturligt vis genom de olika aktiviteter som sker på gården och genom enskilda och gemensamma vandringar i naturen.
När tiden är mogen för arbetslivsinriktade insatser sker det på ett naturligt vis genom förberedelse i ex. olika samtalsforum som sker under dagarna när vi vistas på gården. Enskilt eller i grupp med övriga deltagare som vistas på gården och tillsammans med ditt vårdteam. Att samtala med personer som är i liknande situation bidrar med en känsla av sammanhang (KASAM)

Jag som driver gården har lång arbetslivserfarenhet av att arbeta med rehabilitering och arbetslivsinriktade insatser. Hund, katt, höns och ankor finns på gården och vidder av äng, åkermarker med endast några kilometer genom skogen bort till hav och sjöar. Du kommer lätt in i den lantliga gemenskapen och blir en del av den. Du får det lugn som gården ger, utan krav på dig att prestera.
På Of Nature Arbete & Hälsa känner du dig välkommen och ”hemma”. Kom som du är Här gäller oömma kläder och inget slipstvång!

Låter detta intressant så prata med din hälsocentral eller din arbetsgivare.
Varmt välkommen

"Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Donec sollicitudin molestie malesuada. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Donec sollicitudin molestie malesuada."

Jessica & Ron – Couple: Age 34 & 38

"Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Sed porttitor lectus nibh. Praesent sapien massa, convallis a pellentesque nec"

Brad: Age 27

"Nulla porttitor accumsan tincidunt. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Proin eget tortor risus. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat"

Jane – Mother: Age 36

Kontakta Mig

Ställ en fråga eller boka in en tid

9 + 2 =

072 200 75 62

Ansmark 129, 905 82 Umeå

ofnatureumea@outlook.com